Social Icons

13.3kg berat badan hilang dalam 100 hari


Assalamualaikum.

Salam sejahtera dan salam sayang buat semua.

Saya doakan anda kurus dan sihat.

Hari ni saya nak share dengan anda testimoni dari peserta NECK batch 10.

Kisah Haji Zul

Assalamualaikum.

Nama saya zulkifli ,berusia 42 tahun dari Kajang Selangor.

Kehidupan saya sebelum ini agak sibuk dengan kerja . Saya kerja kat site jadi makan tak terjaga dan masa tu saya seorang perokok tegar .

Berat badan takde la gemuk sangat cuma perut boroi, berat ketika itu 68kg - 73kg.

Tahun 2007 saya berhenti hisap rokok, demi kesihatan dan akibatnya badan terus naik.

Selepas 3 tahun berat badan naik sampai 90kg. saya masih tak rasa gemuk sebab banyak bergerak dan sibuk.

Jadi masalah berat badan ni saya tak kisah sangat.


Dah banyak kali diet tapi gagal

Saya pernah cuba diet banyak kali.Banyak product saya beli dan cuba tapi semuanya hanya sementara tak sampai 1 bulan .

Berat tetap naik jugak.

Ada sekali ni saya diet dengan satu product ,itupun saya berhenti juga sbb tak boleh makan nasi just makan suppliment .

Tekak melayu tak makan makanan melayu mana tahan, setakat 6 bulan je,berat turun 3kg .

Tapi bila stop naik 5kg.

Dan last saya diet mula lepas raya tahun lepas saya langsung tak makan nasi selama 3 bulan .Sebelum tu berat saya 79kg, lepas 3 bulan naik jadi 87kg. Bukannya turun tapi naik lagi ada la.

Frust sangat masa tu.

Itulah jadinya bila diet tanpa ilmu.Jangan jadi macam saya tau..nanti menangis tak berlagu..huhu

Dulu saya tak kisah sangat soal berat badan tapi bila kesihatan semakin merosot,saya mulai insaf.

Saya ada darah tinggi, kolestrol tinggi dan mengah bila berjalan.

Dah jumpa doktor buat full body check up bulan 6/2015. Doktor ckp kena tambah dos ubat kalau tidak saya mungkin akan kena strok sebab BP tinggi masa itu . bacaan BP 178/120 dan doctor cadangkan saya turunkan berat badan dan banyak senaman.

Sekarang saya wajib turunkan berat badan.Saya harus bertindak demi keluarga saya.

Now every one can kurus (NECK)

Alhamdulillah Allah tunjukkan jalan untuk saya turunkan berat badan.Saya terbaca tentang NECK secara tak sengaja di FB anak saya (saya x de FB) .

Saya baca testimoni salah seorang peserta NECK iaitu En.Azlan yg sakit darah tinggi kronik sampai hampir kena strok.

Bila joint NECK badan kurus dan sihat.Saya baca dan study lebih kurang 2 bulan jugak.

Saya follow perkembangan dan saya rasa nak cuba. Sebabnyer tak nak makan ubat dan tak nak kena strok / sakit kronik.

Saya terus PM agent NECK dan menyatakan hasrat saya untuk kurus dan sihat bersama program ni.Masa mula joint NECK berat saya 86.6kg .

Seminggu joint NECK rasa macam  tak boleh buat sebab badan gemuk dan tak yakin jugak .. tapi sebab dah beli suppliment mahal-mahal, saya kuatkan semangat untuk teruskan juga. 

Tapi buat pun sambil lewa cuma bab makan saya fit, tak makan garam, gula, berminyak, bergoreng dan bersantan. 

Senaman pula saya buat bila badan boleh buat , disebabkan lama  tak bersenam,abis sakit satu badan , bila sakit stop satu hari esok lusa sambung pula.

Sampai masa timbangan pertama tak de rasa apa , timbanglah mcm biasa.Fuhh.. terkejut turun 3.4kg.Ada kawan2 dlm group turun banyak sampai 5kg average. 









Apalagi.. mula la terbakor. Jadi saya mula serius utk minggu 3 dan 4.

Bila timbang minggu ke 4, turun 4kg.Sukanyer hati, lepas tu terus semangat.

Walaupun saya ni silent reader je kat dalam group tapi saya buat semua task yang coach bagi.

Gout menyerang

Minggu ke 6 saya kena serang penyakit gout kronik.Kaki saya bengkak , saya tak boleh jalan sehingga terpaksa warded kat hospital PUSRAWI, KL selama 3 hari .

Selepas keluar wad 2 minggu saya tak boleh nak buat Workout sbb kaki sakit sangat. Tapi hati saya tetap kuat nak buat juga.

Selepas 2 minggu baru la saya mula buat workout yg tak melibatkan kaki .

Perubahan bersama NECK

Sejak bersama NECK,saya mula amalkan makan secara sihat ,amalkan gaya hidup yang lebih sihat dan paling best,saya suka motto NECK “Nak sihat terpaksa Kurus”.

Dalam program NECK,semua peserta mampu turunkan berat badan secara natural.Semua bergantung kepada usaha sendiri.Supplement sekadar booster biar cepat kurus.

Dan apa yang istemewanya NECK bagi saya adalah:

1.Diet secara berjamaah dan segalanya dipantau.Kalau ada yang ke”laut” tu cepat2 diselamatkan.

2.Dalam NECK sentiasa ada yang duk bakar semangat.Jadi,semangat nak kurus sentiasa membara.

3.Ada Coach yang cukup prihatin.Abang Ketak sentiasa membantu bila peserta ada masalah.Memang best.

4.Dalam NECK,kita boleh makan apa yang kita nak makan.Tapi makan secara sihat la .Kalau salah ada yang tolong perbetulkan.

5. Kita sentiasa digalakkan agar hidup cara sihat dgn kudrat yg ada .Bukan PAKSA, kita buat sekadar mampu dan tambah bila dah boleh buat . saya suka cara abg ketak... walaupun garang tapi ilmu yg disampaikan boleh masuk ke hati peserta . ( saya rindu kat abg ketak huhu)

Selepas 100 hari



Gambar terbaru bersama anak.Gambar masa timbang kat atas tu saya pinjam baju dia le.


Walaupun dah tamat program NECK , saya masih ada misi saya lagi.. saya nak teruskan program ni utk loss more 6-8 kg utk dapat berat ideal. Saya akan guna ilmu yg abg ketak ajarkan.

In sha Allah.

Saranan saya kepada anda yang nak turunkan berat badan,sertailah program kesihatan seperti NECK ... join kerana Allah s.w.t. Join kerana nak sihat dan boleh hidup sihat tanpa ubat .

Semua ini atas kehendak Allah s.w.t


Syukur Alhamdulillah.

========================================

Amacam?? asyik baca testimoni je,bila lagi nak kurus macam Haji Zul ni.

Bukan je semakin kurus malah semakin sihat.Alhamdulillah.

Tengok ni seluar pun dah bertukar saiz.



Inilah akibatnya bila anda join NECK.Bukan saja sihat,malah terpaksa jadi kurus,

Dah tu terpaksa beli pakaian baru..huhuhu

Jika anda rasa terbakar je tengok gambar Haji Zul ni,ha ni la masa yang sesuai untuk anda bertindak.

Anda takkan kurus kalau baca je,anda kena bertindak seperti mereka.Baru anda kurus macam mereka.

Segera whatsap 013.4420.637 jika anda serius nak kurus dan sihat.

#JomKurusSihat
#JomKurusDariRumah





0 comments:

Post a Comment

 

Disclaimer I

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer II

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared and managed by Zulfae Solution