Social Icons

Nasi Himpit Kuah Kacang Parpu Resepi Mak


Assalamu'alaikum.

Salam hari minggu.Saya doakan semuanya sihat disamping keluarga tercinta.

Semoga anda bahagia dan dilimpahi rahmat Allah selalu.

Hari ni saya nak share dengan anda terutamanya kaum ibu-ibu yang rajin memasak.

Saya tahu semua ibu pasti rajin memasak biarpun masakan yang simple2 je.

Yang penting makanan yang berkhasiat dan memenuhi selera keluarga anda.

Hari ni ayah saya nak saya buatkan satu resepi dari arwah mak yang mana resepi ni tak pernah kami tinggalkan setiap kali menyambut hari raya.

Wajib buat! 

Resepi ni mengingatkan saya pada arwah mak.
Al fatihah buat arwah mak.

Semoga mak damai di sana.

Jom saya share resepi ni,kalau teringin sila la buat,In sha Allah dijamin sedap.


Nasi himpit kuah kacang parpu



Bahan-bahannya

Nasi himpit -rebus hingga masak

Kacang parpu lebih kurang 500g - rendam dulu.

Udang kecil/daging

1 biji kelapa-diambil santannya

17 biji cabai kering*
10 biji cilipadi*
halia*
lengkuas*
bawang merah*
bawang putih*
6 batang serai*
belacan*


Sedikit suhun (jangan letak banyak,nanti kering kuah diserapnya.Tak letak pun boleh)

garam,gula secukup rasa
Sedikit perisa Hilal.
1 keping asam gelugor.
Sedikit serbuk kunyit.


Cara2nya:

1.Blender semua bahan bertanda *

2.Panaskan sedikit minyak,kemudian masukkan bahan yang di blender tadi.

3.Kemudian masukkan kacang parpu yang telah pun direndam 2,3 jam sebelum tu.

4.Bila kacang dah hampir empuk,masukkan udang kecil/daging.Kacau lagi.

5.Masukkan santan,serbuk kunyit,garam, gula dan juga sedikit perencah hilal.

6.Masukkan suhun.

7.Masukkan 1 keping asam keping(gelugor)

8.Jangan lupa rasa.Biar secukup rasa.

9.Biarkan mendidih sekejap,kemudian tutup api.

Ok dah siap,tunggu apa lagi jomm makan.

nyum nyum sedapnyer.




Semoga apa yang saya kongsikan ini memberi selera baru buat anda yang tak biasa makan nasi himpit seperti ini.

Jom cuba!Kalau dah cuba dan sedap bagitau yer,kalau tak sedap diam-diam dah ler...hihi

Ada ler yang terkurang tu.Tak pe,tak salah mencuba.

Tak cuba camna nak tahu kan?

Ok sehingga berjumpa lagi.

Wassalam. 







0 comments:

Post a Comment

 

Disclaimer I

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer II

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared and managed by Zulfae Solution