Social Icons

6 Langkah Senaman Postnatal


Assalamu'alaikum...

Salam sayang buat semua.Semoga anda semua sihat sokmo..

Apa khabar ibu-ibu yang baru lepas melahirkan?Saya doakan anda semua sihat dan ceria bersama baby anda yang comel.

Selamat berpantang dari saya.

Hari ni hari ke 21 saya berpantang.

Alhamdulillah berpantang bersama supplement Shaklee terasa kelainannya berbanding berpantang tanpa sebarang supplement sebelum ini.

Badan lebih bertenaga,terasa lebih cepat sihat dan selera makan pun boleh tahan..hehe.

Hari ni saya nak share tentang senaman untuk ibu dalam berpantang.

Saya pun belajar dari misi dari klinik desa di kampung saya.Jadi apa salahnya saya share kat sini untuk tatapan masa akan datang dan juga untuk panduan ibu-ibu berpantang kat luar sana kan..

Jom kita amalkan senaman ini.

LANGKAH 1

Senaman Pernafasan

Tujuan:

-Menyedut udara bersih dan mengeluarkan udara kotor.

-Mengelakkan sakit dada.



Cara:

1.Lakukan sambil duduk

2.Letakkan tangan di pinggang,kemudian tarik nafas sekejap dan lepaskan.

3.Ulang sebanyak 8 kali.


LANGKAH 2

Senaman Payudara

Tujuan:

-Menegangkan otot-otot payudara

-Menambahkan pengaliran air susu.
 
Cara:

1.Lakukan sambil duduk.

2.Letakkan kedua-dua tangan di atas bahu,kemudian pusingkan kearah belakang.Ulang sebanyak 8 kali,kemudian tukar pusingan kearah depan dan ulang sebanyak 8 kali.


LANGKAH 3

Senaman Kaki

Tujuan:

-Untuk menggalakkan pengaliran darah ke jantung.

-Untuk mengelakkan Vena Varikos.



Cara:

1.Baring terlentang

2.Angkat kaki kiri(ikut kemampuan),tahan sekejap.Kemudian angkat kaki kanan.

3.Ulang sebanyak 8 kali.


LANGKAH 4

Senaman Pinggang

Tujuan:

-Mengempiskan perut

-Merampingkan pinggang


Cara:

1.Baring terlentang

2.Angkat kedua-dua lutut dan rapatkan kemudian turunkan ke kiri dan ke kanan.

3.Ulang sebanyak 8 kali.


LANGKAH 5

Senaman Otot Pelvic

Tujuan:

-Menegangkan otot-otot lantai pelvic

-Mengempiskan perut
 

Cara:

1.Baring terlentang

2.Silang kaki kanan ke atas kaki kiri

3.Kemutkan otot-otot bahagian peranakan seperti menahan kencing,tahan sekejap,kemudian lepaskan.

4.Ulang sebanyak 8 kali.


LANGKAH 6

Senaman Mengangkat Kepala

Tujuan:

-Mengempiskan perut

-Mengeluarkan darah nifas(lokia)
 

Cara:

1.Baring terlentang

2.Angkat kepala,kemudian tahan sekejap

3.Ulang sebanyak 8 kali.


Ok Selamat mencuba dan selamat berpantang.

Semoga anda ceria-ceria selalu.

Ahmad 'Afi 21 hari


Jumpa lagi.


0 comments:

Post a Comment

 

Disclaimer I

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer II

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared and managed by Zulfae Solution