Social Icons

Kisah Katak Pekak


Assalamu'alaikum.

Salam sejahtera buat semua.Semoga kalian sentiasa di dalam lindungan Allah selalu.

Pembaca yang di kasihi...

Pernah dengar tak kisah katak pekak?Ha kalau belum pernah dengar lagi ataupun dengar tajuk je,hari ni saya cuba kongsikan kisah ni.

Kisah katak pekak ni adalah satu kisah motivasi untuk orang-orang yang sedang berusaha nak berjaya.

Jom kita baca dulu..

Alkisah satu cerita...

 kisah motivasi Si Katak.

 

Dahulu kala ada sekumpulan katak yang tengah mengadakan pertandingan memanjat dinding.

Siapa yang dapat sampai ke atas adalah dinobatkan sebagai pemenang.

Jadi banyaklah katak2 yang masuk pertandingan ini. Katak2 yang lain menjadi tukang tengok dan tukang sorak aje.

Jadi pertandingan pun bermulalah dan katak2 bertanding mula memanjat dinding. 



Katak2 yang di bawah pun mulakan sorak kasi semangat dan ada jugak yang mengutuk.

"Eh dah lah, memang payah nak panjat dinding tu.. engkau memang tak dapat panjat sampai ke atas nye."

"Tengok tu, surenya dorang tak akan sampai ke atas pasal dinding tu tinggi"

Setelah beberapa seketika, satu-satu katak2 yang memanjat tu jatuh ke bawah. Katak2 yang bersorak lagi lah suka dan siap kutuk lagi..

 

"Tak ada sekor pun boleh sampai ke atas dinding tu...percayalah cakap kami...memang payah..kamu dah penat tu..buat membazir tenaga aje".

Akhirnya, semua katak2 yang memanjat dinding tu mengalah dan jatuh ke bawah melainkan seekor katak yang kecik aje badannya.
 

Masa katak2 lain sibuk jatuh ke bawah, dia steady aje panjang dinding tu lagi tinggi lagi…dia tak give up sehingga dia sampai ke atas dinding yang dipanjat. Dia telah dinobatkan sebagai pemenang pertandingan.

Semua katak2 yang lain hairan macamana katak yang kecik ni boleh jadi pemenang ye..kalau nak tengok size memang tak ada harapan langsung..

Jawapannya adalah, katak kecik ni PEKAK!!!!



Apa yang kita boleh belajar dari kisah katak pekak ni?

Dalam usaha untuk mencapai kejayaan memang banyak halangan dan ujiannya.

Untuk berjaya kita kena kuat dan tabah,kita kena jadi macam katak yang pekak.


Pelbagai kata-kata negatif yang akan kita terima di sepanjang usaha kita.Kalau kita layan maka habislah semangat kita.

Jatuhlah kita sepertimana katak-katak yang gagal tadi.

Jadi..nak berjaya biar kita jadi katak pekak.Pedulikan apa kata orang terhadap usaha kita,yang penting kita yakin dengan diri kita sendiri.


Kita yakin kita boleh,kita terus melangkah.

Kita percaya sebelum berjaya.

Kita pasti berjaya!! 

Dapatkan ebook usahawan PERCUMA.
Sila download di sini.
Hayati kisah hebat dalam ebook ini bagaimana Seorang Engineer terpaksa berhenti kerja  selepas 6 bulan buat bisnes dan sekarang mengenggam pendapatan  5 angka setiap bulan.
---------------------------------------------------------------------------------------

Ingin mendapatkan supplement yang sesuai untuk anda dan keluarga anda?

Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah ?
 

Pm/sms/Whatsap : 013 4420 637 untuk:

**Free consultation

**
Affordable Price

**Bisness Opportunity with Shaklee

Add saya di FB : Nurulhuda Ramli
Sila Like Page   : Annur Falah Solution




0 comments:

Post a Comment

 

Disclaimer I

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer II

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared and managed by Zulfae Solution