Social Icons

Atasi Hb Rendah ketika hamil


Assalamu'alaikum.

Apa khabar semua?saya harap anda semua sentiasa didalam peliharaan Allah selalu.

Hari ni saya nak berkongsi tentang masalah yang boleh dikatakan ramai ibu hamil melaluinya iaitu masalah Hb rendah.

Tak terkecuali saya turut mengalami ketika awal kehamilan tempohari.

Seawal usia kehamilan saya 7 minggu saya sudah dikira Hb rendah iaitu 10.2g.

Alhamdulillah keadaan ni hanyalah permulaan saja sebab 2 minggu selepas tu Hb saya dah naik kepada 12.4g dan juga bulan seterusnya,syukur sangat. 
atas:minggu ke 7,bawah minggu ke 9


Apa itu HB?

HB ialah singkatan daripada perkataan Hemoglobin.

Hemoglobin merupakan protin didalam sel darah merah yang bergabung dengan oksigen dan karbon dioksida untuk diangkut melalui sistem peredaran darah  ke tisu2 dalam badan.

Ion besi dalam bentuk Fe+2 dalam hemoglobin memberikan warna merah pada darah.

Dalam keadaan normal 100ml darah mengandungi 15g hemoglobin yang mampu mengangkut 0.03g oksigen.

Paras hemoglobin yang rendah merupakan satu keadaan yang dikenali sebagai anemia.

Bacaan HB yang sesuai untuk ibu hamil ialah >11g/dl.
 

Sebab berlakunya anemia/HB rendah ketika hamil.

1.Kekurangan B12 dan folate

2.Mengambil diet yang kurang zat besi

3.'Morning Sickness'yang teruk

4.Hamil kembar atau lebih.

Kesan Hb rendah terhadap ibu hamil dan juga baby.

Kesan terhadap ibu
-Cepat letih,sesak nafas dan pening-pening
-Rasa nak pitam,jantung bergerak laju
-Rasa berdebar-debar
-Keguguran

Kesan terhadap kandungan
-Pertumbuhan janin terbantut
-Lahir sebagai bayi pramatang
-berat bayi lahir <2.5kg
-anak lemas semasa lahir
-Meninggal ketika dilahirkan.

Jadi kepada ibu hamil jangan pandang ringan terhadap kes Hb rendah ni kerana risiko yang datang bersamanya adalah serius.

Amalkan diet yang seimbang yang kaya dengan zat besi seperti mengambil:

-Sayur-sayuran hijau
-Daging merah
-kerang

-Hati ayam
-ikan bilis
-kismis.

Selain daripada pemakanan diatas,Hb juga dapat diperbanyakkan dengan pengambilan vitamin zat besi yang diberikan oleh doktor setiap bulan.

Selain itu ibu hamil juga boleh membuat pilihan dengan memilih vitamin shaklee yang ternyata lebih semulajadi untuk meningkatkan Hb.

Antara vitamin shaklee yang telah membantu ramai ibu-ibu hamil yang menghadapi masalah Hb rendah ni ialah Vitalea.

Vitalea mengandungi zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah dan menghasilkan sel darah yang sihat.

Zat besi menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksigen ke tisu dan sel.

Maka...pengambilan nutrisi lengkap semasa hamil amatlah penting.

Jika diet seharian tidak mampu membekalkan nutrisi selengkapnya kepada anda dan kandungan,anda disarankan mengambil supplement/vitamin tambahan agar ruang-ruang kosong itu dapat diisi dengan sempurna. 

Ambillah supplement/vitamin yang 100% semulajadi dan tidak menggunakan bahan pengawet agar anda dan bayi mendapat nutrisi yang terbaik.

Dan...Shaklee adalah pilihan tepat untuk saya dan kandungan.

Untuk mengetahui tentang supplement/vitamin yang lengkap untuk ibu hamil sila klik di sini.

Jom kita tengok testimoni ibu hamil yang dah menggunakan Vitalea untuk menaikkan hb mereka :










Semoga sedikit perkongsian hari ini memberi manfaat buat kita semua.

Terima kasih kerana sudi membaca.




---------------------------------------------------------------------------------------

Ingin mendapatkan supplement yang sesuai untuk anda dan keluarga anda?

Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah ?
 

Pm/sms/Whatsap : 013 4420 637 untuk:

**Free consultation

**
Affordable Price

**Bisness Opportunity with Shaklee


Add saya di FB : Nurulhuda Ramli
Sila Like Page   : Annur Falah Solution






0 comments:

Post a Comment

 

Disclaimer I

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer II

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared and managed by Zulfae Solution