Social Icons

DI AKHIR RAMADHAN


Assalamu'alaikum....

Hari ni last kita berpuasa,alhamdulillah tahun ni saya berjaya puasa sepenuhnya tanpa sebarang keuzuran.

Esok konpom raya,tahun ni berbeza sikit dari tahun2 lalu...rasa meriah la.Sebabnya semua adik beradik balik beraya bersama-sama di kampung.

Cuma terasa sedikit terkilan sebab saya dah lama tak balik beraya bersama ibu mertua kat Kelantan,bukan sengaja tapi keadaan tidak mengizinkan.

Hari ni last ramadhan,nak citer tentang hari ni sebenarnya.

Ayah buat perancangan untuk majlis berbuka puasa bersama anak-cucu-cicit ayah dan juga anak-cucu-cicit menakan.

Fuhh ramai la,kebetulan tahun ni semua sepupu pakat balik beraya di kampung.Memang seronok sangat bila tengok kereta bersusun,itu tandanya ramai yang balik.

Hari ni memang hari masak sedunia.Hehe sibuk dengan ketupat,rendang pahtu juadah untuk berbuka beramai-ramai lagi.Buat la simple-simple jer.

Tapi bila ramai-ramai memasak tak de la rasa teruk sangat.Itulah pentingnya kerjasama.

Namun di celah-celah kegembiraan ini datang ujian kecil buat diri ini.Mengalir juga airmata ini melaluinya namun masih mampu bersabar dan bersangka baik.

Biarlah ujian ini menjadi rahsia,tak perlu la diceritakan dengan lebih lanjut lagi di sini.

Cuma sekadar meluah isihati yang sedikit terguris.

Hanya kepada Allah tempatku berserah.

Semoga ada hikmahnya.

Sambung balik citer iftar tadi ye...pukul 7 semua dah berkumpul,makanan pun dah terhidang.

Boleh la pakat-pakat mula mengambil makanan sementara menunggu azan berkumandang.




Selesai berbuka,masing-masing apalagi...solat maghrib la plak.

Maka bermula la bunyian dan dentuman yang menyakitkan telinga di sekeliling rumah,bukan ahli rumah ni yang bermain tetapi anak2 jiran.

Alhamdulillah tahun ni dalam keluarga ni tidak ada sesiapa yang membeli atau membakar bunga api mahupun mercun.

itulah yang terbaik,anak2 saya pun tak teringin.

Oooop dah jam 12.00am,badan pun penat dah..terima kasih kerana sudi membaca sampai disini coretan menjelang syawal ini.

SELAMAT HARI RAYA buat semua sahabat yang membaca blog ini.

Maaf zahir dan batin dari saya sekeluarga.Semoga kita menyambut hari raya kali dengan penuh kesyukuran.

Selamat malam :)


Betul ke Shaklee terlibat???


Assalamu'alaikum...

Salam sayang buat semua.

Tak tahu nak mula camna,bukan senang nak bagi penerangan kat semua bila berlaku salahfaham atau kekeliruan bila timbul sesuatu isu.

Apapun menjadi tanggungjawab saya sebagai seorang Shaklee Independent Distributor (SID) untuk membuat penjelasan berkaitan isu ini.

Setiap kali kita dikejutkan dengan serangan2 israel terhadap negara2 islam khasnya Gaza yang sedang dizalimi sekarang ,maka isu boikot barangan akan timbul akibat sumbangan yang mereka lakukan terhadap israel.

Memang patut kita boikot senarai list syarikat yang menyumbang kepada israel tetapi boikotlah dengan ilmu bukannya dengan emosi.

Bila boikot dengan emosi maka terjadilah apa yang berlaku terhadap Shaklee Corporation baru2 ini.Sebenarnya Shaklee tak de dalam senarai pun antara syarikat yang menyumbang terhadap Israel.

Apa punca isu ini timbul?

Segala fitnah dan kekeliruan ini timbul bilamana ramai dari masyarakat kita menjadikan satu web/blog iaitu Keneseth Israel(KI) sebagai rujukan.


Lebih merumitkan apabila web ini turut meletakkan logo Shaklee Corporation.

Bertambah la kekeliruan masyarakat  dalam isu ini.

Siapa Keneseth Israel ?

Sebenarnya Keneseth Israel ni juga SID seperti saya dan teman2 yang lain juga.Dalam web tersebut , secara terang-terangan diberitahu bahawa mereka menyumbang kepada Israel/Zionist.


Logo Shaklee Corporation yang diletakkan di dalam web  tersebut sebenarnya adalah bertujuan untuk pengguna laman web tersebut membuat pembelian secara terus dari Shaklee.

Ini adalah kemudahan yang disediakan oelh Shaklee Corporation untuk setiap SID dalam proses jualbeli.

Bermakna bila anda klik pada logo tersebut anda akan dibawa kepada satu page untuk urusan jualbeli secara direct dengan Shaklee tapi diatas ID Keneseth Israel.Faham ke?

Perlu ditegaskan disini,page tersebut adalah page milik SID tersebut bukannya website rasmi Shaklee.

Setiap SID yang membuat jualan mencapai tahap yang ditentukan,maka Shaklee akan membayar dalam bentuk bonus.

Dan...bonus inilah yang Keneseth Israel sumbangkan kepada Israel.Kami juga sebagai SID yang beragama islam turut menggunakan bonus yang sama untuk menyumbang kepada Gaza atau Palestin.

Jadi bonus yang SID dapat adalah miliknya sepenuhnya.Dia berhak nak buat apa pun dengan bonus tersebut dan ianya tidak ada kaitan dengan Shaklee Corporation.

Isu ini sebenarnya bukan kali pertama timbul,malah dah berkali2,tetapi sebelum ini kami hanya mempunyai verbal explanation daripada pihak atasan Shaklee mengenai isu ini.

Alhamdulillah...semalam dengan rasminya Shaklee International membuat official announcement berhubung hal ini.

Pengesahan daripada Shaklee

Ini adalah mesej yang diterima beberapa hari sebelum Shaklee mengeluarkan penyataan secara rasmi.


Ini pula adalah penyataan rasmi Shaklee berkaitan isu sumbangan kepada Israel/Zionist.



Reply from Shaklee:-

Q: Does Shaklee Corporation contribute in funding Israeli's Military exercise on Palestine?A: No.

Q: What is your personal stand towards this issue?
A: Because this is a corporate question you and your customers and other distributors have raised now and in the past, we wanted to make it very clear that Shaklee is against violence of any kind anywhere in the world.

Shaklee is a neutral company and is not involved in any conflict, is not affiliated with any religion and is not aligned with any political party or cause.

Q: Is there any link of Shaklee and Israel / Zionist that we need to know?
A: There is none.

Sincerely
Bradford Richardson
President, Shaklee International



Saya harap apa yang saya cuba jelaskan diatas dapat menghilangkan segala kekeliruan dan salahfaham terhadap Shaklee Corporation.

Saya sendiri tak sanggup  jika apa yang saya lakukan menyumbang kearah kekejaman terhadap umat islam.

Niat saya buat bisnes biarlah memberi kebaikan kepada manusia sekeliling bukannya membawa kemudharatan atau membunuh orang lain.

Saya akan buat bisnes selagi berlandaskan agama islam dan saya mencari keberkatan dalam berbisnes.

Dan apa yang saya dapat sejak berbisnes Shaklee adalah dikelilingi orang2 yang membimbing saya kearah jalan Allah.

Bersama group MFMS menjadikan saya semakin hampir dengan Allah dan kami sama-sama mencari redhoNya dalam berbisnes.

Bagi kami bisnes bukan sekadar mengejar keuntungan semata2 tetapi kami mengejar dunia dan akhirat.

Tiada sebab lagi

Selepas ni  saya harap siapa yang berhasrat nak boikot Shaklee sebelum ni berpuas hati dengan penjelasan diatas.

Shaklee adalah HALAL.Anda boleh baca disini.

Shaklee juga adalah selamat,berkesan dan sentiasa mesra alam.

Jadi tidak ada sebab lagi untuk anda merasa takut atau berbelah bagi dengan produk Shaklee lagi.


Ok..terima kasih kerana sudi membaca sampai habis tentang isu ini.

Sila like sekiranya entry ini bermanfaat agar orang lain juga dapat manfaat yang sama.














PASTI ADA HIKMAHNYA


Assalamu'alaikum...

20 Ramadhan 1435H..Dunia masih dalam kesedihan dengan suasana serangan dan kekejaman yang berlaku ke atas umat islam terutamanya di Gaza.

Kisah sedih MH370 hampir dilupakan,namun
semalam kita dikejutkan pula dengan apa yang berlaku terhadap pesawat MAS MH17 yang ditembak jatuh dan terhempas di UKraine,dekat sempadan Rusia.

Penerbangan tersebut membawa 280 penumpang dan 15 anak kapal yang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur.

Sebak rasa hati bila mengenangkan tak lama lagi kita nak sambut kedatangan syawal,tinggal lebih kurang seminggu je lagi.

Sukar untuk menyelami perasaan mereka yang terlibat kan..berat mata memandang,berat lagi bahu yang memikul.Semoga Allah memberi mereka kekuatan untuk melalui saat2 sukar ini.

Kita hanya memandang dikejauhan,mengikuti perkembangan demi perkembangan.Apa yang mampu kita lakukan hanyalah berdoa yang terbaik buat mereka...dan Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat mereka.

Setiap yang berlaku pasti ada hikmah tersembunyi.Redhalah dengan ketentuanNya.

Jangan sampai kita menyalahkan takdir atas apa yang berlaku.

Semoga kita semakin dekat dengan Allah diatas setiap yang terjadi.

Al Fatihah.

#pray4MH17 #Pray4Gaza #Pray4MH370






SP-Dua dalam satu


Assalamu'alaikum..

Rasa macam dah lama tak menulis blog,hari ni rasa nak menulis ...tapi masih blur nak citer pasal apa.


Saya rasa saya nak abadikan cerita dibulan puasa tahun ni kat blog saya,so..saya nak menulis cerita hari Sabtu lepas.

Tak de yang menarik pun hari sabtu tu..suka-suka je nak berkongsi.

Dua malam sebelum Sabtu saya ada terbaca poster ni di FB.

Saya tertarik sebab salah satu lokasi yang diadakan adalah di Sungai Petani.Lagipun masanya dari pukul 10.30 pagi -12 tengahari.Sekejap je..kalau saya bawa anak2 skali pun rasanya tak de masalah.

Saya tengok tarikh dan bertanya suami waktu bertugasnya.Dia kata malam,jadi boleh la pergi sama-sama.Suami pun setuju.Lagipun talk ni free je.

Bertolak ke Sungai Petani.

Pagi Sabtu tu tunggu suami balik kerja sambil bersiap-siap.Suami balik terus mandi then kami bertolak.Talk ni diadakan kat Swiss Hotel Sungai Petani.

Sebenarnya saya pun tak tahu kat mana hotel ni,suami pun tak tahu.Tapi alhamdulillah semalam tu dah tanya kakak dan dia pun plan la camna nak sampai situ.Tak de lukis2 kat kertas just ingat camtu je.Tapi saya yakin saya nampak jalan tu sebab tu eksyen sikit..hehe

In sha Allah niat menuntut ilmu Allah permudahkan.Alhamdulillah kami tak sesat pun,Kami sampai 5 minit lagi pukul 10,kira awal lagi la sebab talk tu bermula 10.30.


Saya memang suka pergi awal2 kalau majlis apa2 pun..tak suka jadi yang last sekali kecuali atas sebab2 yang tak dapat dielakkan.

Masuk je hotel sorang staff sedia melayan kami dan menunjukkan arah kebilik ceramah Shaklee.Siap melalui kolam renang lagi..hehe anak2 suka je rasa macam nak mandi kolam plak..siap pesan lain kali kita mai tido sini yer...in sha Allah.


Naik tingkat 3 dan cari bilik yang di tempah Shaklee untuk talk tersebut..ha dah jumpa


Sebenarnya saya terkejut juga masa sampai tadi sebab tengok waktu yang ditulis kat sini bermula 10.00am.Aik dah start ke ni..

Pelan2 buka pintu..alamak ada la baru 3 orang,memang start 10.30,yang tulis tu silap le.


Tak pe sampai awal..relax dulu,sembang -sembang ngan orang sebelah.

10.30 terus start.Apa yang dibincangkan hari ni adalah berkaitan vitamin dan supplement Shaklee yang sesuai diambil ketika bulan Ramadhan.



Kami juga diberi penerangan tentang kebaikan berpuasa dan juga cabaran -cabaran yang biasanya kita lalui ketika berpuasa.

Dan semestinya supplement Shaklee banyak membantu memberi kecergasan dan tenaga tambahan untuk kita lebih aktif di bulan puasa.

Antara yang dicadangkan adalah Mighty 3 Gems adalah amat sesuai untuk kita di bulan puasa ini.Boleh baca disini .

Selain dari Mighty 3 Gems VIVIX juga dapat membantu kita berpuasa dengan lebih sihat dan aktif.Jemput baca tentang VIVIX (sila klik).

Sebenarnya banyak lagi supplement Shaklee yang mampu memberi kesihatan yang baik untuk kita menjalani ibadah berpuasa ini seperti Vitalea,b Complex,vitamin C,phytocol-st,Cinch dan lain-lain.

Jalan-jalan SP

Tepat 12pm selesai talk Shaklee.Anak-anak dah tak sabar ni nak pergi jalan-jalan.

Hari tu dah beli baju raya,hari ni cuma nak cari t-shirt je untuk diorang.

Sebelum keluar hotel lepak dulu tepi kolam,posing-posing..saja je.




Dah-dah jom kita teruskan plan kita.yeaw...

Kami pergi satu tempat je..tak pusing2 pun..haha buat cari penat kan..duk setempat je tak larat nak memilih dah.Kami pilih The Store SP Plaza.

Saya ok lagi sebab sahur tadi dah telan vitalea dan b complex.ESP pun saya dah minum.

Anak-anak je la yang tak puasa tu sibuk lapar,yang puasa plak cool je.

Kami solat zohor pun kat dalam SP plaza je,pastu sambung jalan2 kat dalam tu cari apa yang patut.

Semuanya anak2 yang punya,saya dan suami punya?tak pe la belakang kira.Anak-anak dulu...


tengah tunggu giliran nak test seluar jean

Sebelum memilih untuk kakak dan angah terpaksa layan si Kayyis dulu sebab yang dia tahu mainan jer,so..kena cari mainan dulu.Ala..cari yang murah2 je janji dia dapat baru senang nak buat keja lain.

Dah dapat tak sabar nak balik plak..bukan apa nak buka dan main mainan la,pujuk punya pujuk ok la boleh bertahan lagi.

Ok...adik lepak kat sini kalau tak larat nak berdiri dah.

Nak main mainan kat sini boleh ker??

Asyik merungut lambat la,jom la balik..adusss

Ok la dah hampir pukul 3 dah,abah pun dah letih tak tidur lagi,malam ni nak masuk keja plak...sian abah.Jom balik.

Singgah Bazar Ramadhan kat Gurun,siap beli nasi bungkus..tahu la kan apa tandanya.

Sampai rumah dah hampir asar.Sempat la abah baring kejap sebelum pergi kerja pukul 7.Yang penting solat dulu..

Ok rehat-rehatkan badan semua sebelum berbuka.Tetap kena masuk dapur siapkan sikit2 persiapan berbuka.

Yang penting abah tetap bawa bekal..lebih jimat katanya,lagipun malas nak kena keluar cari makan masa sahur nanti.Bawa siap-siap dari rumah.

Terima Kasih kerana sudi membaca perkonsian saya hari ini.
Selamat Berbuka semua.Kawal nafsu makan ok..jangan terlajak.

Salam sayang buat semua.



TIP BERBUKA PUASA UNTUK ELAKKAN PERUT KEMBUNG


Assalamu'alaikum...

Masalah kembung perut?Anda pernah alami tak situasi ini?

Kembung perut terjadi akibat daripada gas berlebihan didalam perut dan usus.Ia juga boleh terhasil dari bakteria usus yang menghasilkan gas karbon dioksida dan hidrogen(kedua2nya tidak berbau)akibat dari pemecahan karbohidrat dan protein.

Lebih banyak jumlah gas yang tercampur,lebih tajam bau gas yang dihasilkan.Sebahagian besar gas iniakan masuk semula melalui laluan yang sama iaitu mulut menghasilkan sendawa.

Sebahagian gas ini pula akan ditolak kedalam usus dan dan dikeluarkan dari badan melalui kentut. 

Ia berlaku kepada hampir semua individu bergantung bagaimana dia makan dan apa yang dia makan.


Cara mengelakkan kembung perut selepas berbuka dengan cara:

1. Jangan makan secara berlebihan sehingga terlalu kenyang. Makan dalam jumlah yang kecil dan boleh diulang semula selepas solat maghrib dan terawih.

2. Kurangkan makanan yang yang banyak lemak (santan) atau pedas. Makanan yang berlemak menyebabkan perut terpaksa bekerja lebih untuk menghadamkannya. Pedas pula akan meningkatkan asid dalam perut.

3. Jangan makan dengan cepat atau terlalu gelojoh. Minum air dahulu dapat menyediakan perut untuk bekerja semula setelah berehat ketika berpuasa. Makan secara perlahan-lahan. Walaupun kita makan sedikit, rasa kenyang akan dapat dirasakan selepas 20 minit mula makan.

3. Banyakkan makan buah-buah seperti kurma, pisang dan tembikai untuk memudahkan penghadaman.

Selain ubat-ubatan dari klinik dan hospital anda juga boleh atasi masalah kembung perut dengan supplement shaklee..



Antara testimoni Peppermint Ginger Plus:






Selamat berpuasa dan selamat berbuka.

Jaga pemakanan anda di bulan yang mulia.

Terima kasih kerana sudi membaca
Semoga memberi manfaat bersama.


Sumber rujukan:

1) http://knowyourmedicine.gov.my/newsmaster.cfm?&menuid=96&action=view&retrieveid=159&lang=BM

2)Dr Zubaidi Hj Ahmad


 

Disclaimer I

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer II

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared and managed by Zulfae Solution