Social Icons

Tolonglah....jangan racuni dirimu lagi.


Assalamualaikum...



Hari ni tergerak dihati nak bercakap pasai rokok.Bukan apa hati saya kadang2 pelik ,hairan malah membuatkan saya berfikir tak henti2 pasai rokok ni.Apa yang best sangat rokok ni????sampai susah sangat orang nak tinggalkannya..

Rokok...cuma hisap je..pahtu kuar asap,habis sekotak pun saya rasa takkan kenyang ...sebab saya tak pernah dengar pun orang yang abih merokok dia cakap alhamdulillah..,



Untuk pengetahuan semua ,kos rawatan pesakit yang menghidap 3 penyakit berkaitan merokok mencecah RM3 billion setahun,kira2 17% daripada perbelanjaan perkhidmatan kesihatan negara(1 Oktober 2006 BH).Jumlah ini kira2 0.7% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK)negara.

Banyak kan?maknanya semakin hari semakin ramai rakyat Malaysia yang membunuh diri sendiri.Sedar ke buat2 tak sedar ni??

Nak tahu 3 penyakit tu apa?Itulah penyakit jantung karonari,kanser paru2 dan penyakit sekatan saluran pernafasan kronik(COAD).
Semua ni adalah berkaitan dan berpunca dari rokok dan semuanya antara penyebab kematian.


Kajian penyelidik dari tiga fakulti perubatan universiti tempatan dan Kementerian Kesihatan,mendapati kos tu turut meliputi 27% daripada peruntukan Kementerian Kesihatan pada tahun 2004.

Kata Profesor ekonomi kesihatan,Fakulti Perubatan,UKM,Dr.Sayed Mohamed Al-Juned,setiap penghidap jantung karonari membelanjakan RM22,000 setahun untuk dapatkan rawatan.

Penghidap Kanser paru pula belanja sebanyak RM45,000 dan penghidap COAD sebanyak RM32,000.


Kata Dr.Sayed lagi,"kos itu sangat besar dan membazir untuk merawat penyakit yang sepatutnya dapat dielakkan dengan tak payah merokok".

Itu baru untuk 3 penyakit sedangkan penyakit yang berkaitan merokok ada antara 150 -200 penyakit.



Bayangkan betapa banyak sumber dan nyawa dapat diselamatkan.Negara kehilangan produktiviti kalau tabiat  ini tak dihapuskan.

Tak insaf lagi...memang sayang kan nak tinggalkan tabiat ni kalau dah terjebak. Nasihat saya kepada yang belum merasa bahang merokok ni lebih baik jangan duk nak cuba2 sebab kalau dah cuba takut terkena badinya..susah nak buang.

Lagi takut...baru2 ni tergempar..






INGAT!!!

MENCEGAH  ITU LEBIH BAIK DARI MERAWAT.

Kalau rasa tak insaf lagi,kalau duk teringin juga nak cuba merokok ni ,sebelum tu jom kita  dengar dulu apa kata ustaz dan alim ulama tentang hukum merokok ni dan apa kesannya.




 Dah tu nak merokok juga?tak nak berhenti lagi?tolonglah...jangan racuni dirimu lagi kerana dirimu cukup berharga.Sayangi diri sendiri dan juga orang2 tersayang..jangan biarkan kerana sikapmu orang sekelilingmu turut merasa tempiasnya.

Maafkan saya kerana membebel pasai rokok ni...saya membebel kerana saya sayang...sayang anda semua.

Selalunya kaum lelaki lah yang merokok tapi jangan pelik sebab sekarang kaum wanita pun dah ada yang berjinak2 dengan rokok..
Bagi saya wanita yang merokok hilanglah kecantikan dalam dirinya.


Kalau anda serius nak berhenti merokok saya akan cuba membantu dengan izin Allah.

Ramai yang telah merasai dan mengakui bahawa Vivix Shaklee mampu membantu seseorang dalam proses berhenti merokok.Yang penting sejauh mana keinginan kita nak berhenti merokok?

Nak seribu daya,tak nak seribu alasan.Yang penting ada usaha dan doa.




 Hanya 1 sudu teh saja setiap malam in shaAllah keinginan merokok sedikit demi sedikit akan lenyap.

KATAKAN TIDAK PADA ROKOK

Terima kasih kerana sudi membaca.

Jika anda suka entry ini,mohon tekan LIKE button dibawah.Semoga ianya turut memberi manfaat kepada orang lain. 

Akhir sekali jom kita layan video ni...klik sini.


 ---------------------------------------------------------------------------------------
Ingin mendapatkan supplement yang sesuai untuk anda dan  
keluarga anda?

Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk 
 
di rumah ?  Pm/sms/Whatsap : 013 4420 637 untuk:

**Free consultation

**Affordable Price

**Bisness Opportunity with Shaklee
 

 Add saya di FB : Nurulhuda Ramli
 
 Sila Like Page   : Annur Falah Solution
















0 comments:

Post a Comment

 

Disclaimer I

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer II

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared and managed by Zulfae Solution