Social Icons

Featured Posts

Promosi bulan NOVEMBER 2016

ALFALFA DAN LECITHIN BELI 3 PERCUMA 1. Sah sehingga 30 NOVEMBER 2016 sahaja.

Vivix - Si Tonik Ajaib

Vivix tidak dikenali dengan nama jolokan Si Tonik Ajaib kalau ia bukan benar-benar menghairankan ramai pengamal perubatan.

Bisnes dengan RM75? Ada ke?

Anda tidak perlu mempunyai rumah kedai yang sewanya RM2000 sebulan untuk berniaga. Tidak perlu meminjam bank untuk mencari modal. Cukuplah dengan RM65 dan kehendak hati yang tinggi. Insya-Allah pasti berjaya. Saya akan tunjukkan caranya.

Rahsia Afi Semakin Bam Bam


Assalamualaikum.

Saya doakan semua pembaca blog ini mendapat rahmat dan kasih sayang Allah selalu.. Aamiin.

Hari ni saya nak share kebaikan ataupun manfaat yang saya dapat hasil dari penggunaan supplement shaklee  selama ni.

Saya nak share tentang Omega dan kebaikan yang telah dirasakan oleh dua orang hero saya.




Masa awal penggunaan Shaklee dulu,Omega telah berjaya menyelesaikan masalah anak ketiga saya iaitu  Kayyis. Masalah dia ni suka sembelit.Hati ibu mana yang tak terseksa bila melihat saat anaknya bertarung dalam proses melepaskan hajat. Menangis hati ibu tau.. Anda boleh baca tentang sembelit Kayyis dengan klik link dibawah.


Tiada Sembelit Lagi(sila klik)


Dan tahun 2016 ,Omega sekali lagi memberi manfaat buat anak keempat saya iaitu Afi.




Sebelum ni misi pernah tegur berat Afi tak naik banyak, kalau demam terus tak naik2.

Misi bagi vitamin dalam bentuk cecair tapi Afi tolak tak nak minum pun bila dia dah rasa sikit.

Saya beli chewable vitamin c shaklee bagi Afi makan, bukan Afi sorang la keempat2 anak saya suka chewable vitamin c shaklee ni. Cepat pulak abisnya.

Tak sempat nak restock saya bagi Omega tapi semua tak nak. Lupa nak bagitau Kayyis dulu pun tak nak makan Omega tapi saya curi2 picit Omega dalam nasi. Kalau dalam minuman, dia perasan tapi dalam makanan dia tak perasan pula.

Dah besar ni susah la nak curi2 letak Omega.

Saya fikir Afi kecik lagi, saya nak ajar dia makan Omega la. Kalau dah biasa mesti dia boleh.




Kali pertama saya bagi dia, dia kunyah tapi bila omega tu pecah, dia buang terus ke lantai. Esok saya bagi lagi, sama juga. Saya bagi lagi lepas tu dan alhamdulillah penerimaannya semakin baik. Dia tak buang dah malah nak lagi.. huhu.

Bermula dari hari itu saya mula bagi Omega kat Afi.Saya panggil gula-gula sebab Afi main kunyah ja. Saya sendiri tak mampu nak kunyah.. hihi hebat kan Afi.

Kalau anda nak tahu Afi adalah anak keempat saya dan inilah baby shaklee saya sebab saya amalkan supplement shaklee sejak sebelum saya mengandungkan Afi sampai la ke hari ini.




Maknanya, ketika mengandung dan selepas melahirkan memang supplement shaklee je menemani saya.


Set Hamil Shaklee Memang Terbaik (sila klik)


Set Bersalin Dan Menyusu Shaklee(sila klik)

Dan sekarang kesan ketara dari Omega, Afi lalu makan, makan apa saja berselera ja.Bertambah- tambah lagi.

Mula la sorang2 yang jumpa Afi bersuara...

".berisinya Afi... "
" La tembam la Afi la ni.. "
" Ni awat gemok ni, makan kuat eh.. "
"Lalu Afi makan la ni no.. "

Macam2 saudara mara yang mengusik Afi. Kalau dari kacamata saya, tak perasan sangat perubahan.Yela setiap saat Afi bersama saya tapi bila dukung.. Ha baru tau...

Tak larat la mama.

Sampai hari ni saya bagi Afi makan Omega sebab saya nak sistem imun dia lebih kuat,tak mudah dapat sebarang penyakit.. In sha Allah. Saya hanya berusaha untuk anak2 sihat. Selebihnya serahkan pada Allah.


Inilah rahsia Afi semakin bam bam. 


Semoga Allah kurniakan kesihatan yang baik buat semua anak-anak saya.. Aamiin.

Bagi ibu -ibu yang risau anak tak lalu makan tu boleh la cuba.


Cara Bagi Anak Makan Omega(sila klik)

Sebenarnya supplement untuk anak - anak ada 4 jenis iaitu chewable vitamin c, chewable vitalea, meal shake dan juga Omega.

Anda boleh baca disini tentang vitamin untuk anak-anak.

Sehingga disini dulu,lain kali berkongsi lagi.

Terima kasih kerana sudi membaca hingga disini.

Sebarang pertanyaan atau ingin order supplement shaklee boleh whatsap saya yer.




Salam sihat,

Nurul
013.4420.637










Pesanan Dari Pakar Sakit Puan Khas Buatmu Wanita.


Assalamualaikum.


Saya doakan buat semua pembaca blog Amnurhuda semoga dalam rahmat dan kasih sayang Allah selalu.

Alhamdulillah hari ni saya rasa penting untuk saya share satu pesanan untuk semua khasnya kaum wanita termasuklah saya sendiri.

Jom sama-sama kita baca dan ambil pengajaran dari pesanan Pakar Sakit Puan,Dr Hamid Arsyad.

Semoga memberi manfaat buat semua.

--------------------------------------------


PESANAN KEPADA WANITA DAN PESAKIT2 SAYA




1. Jagalah kesihatan anda sebelum ditimpa penyakit. Tiada harta dan wang ringgit yang bertimbun banyaknya pun yang bolih menebus kesihatan bila sudah dilanda penyakit kronik.


2. Pencegahan penyakit adalah lebih baik dari rawatan. Tapi bila sudah ditimpa penyakit perlu cari ubat dari peringkat awal. Cari ubat dari doktor bertauliah dulu. Rawatan alternatif dan tradisional bolih dikabungkan kemudian.

3. Berdoa kepada Allah SWT setiap hari dan setiap waktu dan ditempat yang makbul doa agar dikuatkan iman dan diberi kesihatan badan, jiwa dan panca indera. Jangan putus doa atau putus harapan. Allah Maha Pengasih dan Penyayang.

4. Kuasai, kawal dan urus diri untuk mengikuti caragaya, budaya dan tabiat hidup kearah sihat walafiat. Jangan asyik bergantung dengan ubat. Ubah minda dan ubah tabiat kepada ciri2 positif. Hapuskan kepercayaa dan amalan kuno yang tidak berasaskan ilmu pengtahuan.

5. Maksud hadis - pada akhir zaman (sekarang) dua perkara menjadi punca utama bagi berbagai penyakit iaitu makanan tidak seimbang dan gangguan jiwa dan rohani. Memang benar.
Lain2 punca penyakit ialah keracunan dari berbagai punca saperti bahan2 kimia, radiasi dan pencemaran.

6. Penyakit timbul dari tabiat makan yang tidak sesuai serta pemilehan makanan yang kurang berkhasiat dan berzat. Sering berlebihan gula dan karbohaidret. Juga makanan yang munkin mengandungi toksin sebab diawet, diperoses, ditambaj perisa serta disimpan dalam tin.
Jauhkan makanan2 tersebut dan juga makanan2 segera dan junk serta minuman manis dan bergas. Makan bahan2 yang mentah dan segar - bayakkan sayur2 dan buah. 70% dari makanan dari sumber tersebut.
Kurangkan gula dan garam dalam masakan. Juga jangan memasak keterlaluan ( over cooking khususnya sayur2)


7. Makan bila lapar berhenti sebelum kenyang. Konyah makanan perlahan2 dan berulang2 sehingga makanan dalam mulut jadi lumat sebelum ditelan. Tebaik konyah antara 15 hingga 20 kali setiap suap makanan.

8. Mulakan makan dengan buah2an dan tunggu 15 hingga 20 minit sebelum makan nasi. Kalau bolih jangan tambah nasi; tambah lauk(perotin) dan sayur2 jika sajian pertama tidak mengeyangkan.
Waktu selingan (tea dan coffee break) makan kacang badam, peanuts , gajus atau walnut berserta kismis, keroma atau berries yang dikeringkan. Biji2 kuaci, sunflower, labu, semangka, adalah makanan sihat. Disertai air kosong atau air teh hijau.

9. Kurangkan minuman kopi kepada satu atau dua kali sahaja dalam sehari. Biasakan minum juz buah2 yang segar. Jus air kelapa muda tanpa ditambah gula adalah juz buah yang terbaik dari segi kandungan zat, vitamin dan logam. Banyakkan minum air mineral atau air kosong.
Mereka yang sering mengalami gangguan kencing dan lelehan lendir faraj amalkan minum juz cranberry, lemon , limau nipis atau kasturi.

10. Minyak kelapa dara (VCO) atau extra virgin olive oil adalah bail untuk fungsi otak dan jantung. Minumlah satu sudu pagi dan petang. Juga satu sudu madu lebah setiap hari.

11. Jadikan suka makan ulam dan salad sebagai satu tabiat dan budaya hidup. Ulam raja telah dikaji dan diboktikan sebagai antikanser. Begitu juga berbagai2 pucuk daun yang mudah ditanam disekitar rumah - sambung nyawa, misai kucing, kacang botor, tujuh jarum dll- mengandungi berbagai khasiat kesihatan ; mengawal kencing manis, darah tinggi serta meningkatkan fungsi otak dan jantung.

12. Bila sudah capai umor 50 tahun iaitu umor bagi kebanyakkan wanita capai menopos atau putus haid waspadalah tentang makanan. Ketika itu falsafah kita ialah makan untuk sihat bukan untuk menjamu selera atau untuk puaskan nafsu.
Ketandusan hormon estrogen ketika menopos bolih beri kesan negatif kepada kesihatan.
Banyak sayur2, bijiran dan kekacang saperti soya yang mengadungi phytoestrogen dan bolih dijadikan gantian.
Jika mengalami gejala2 teruk akibat menopos sebaiknya makan pil hormon estrogen sebagai gantian.

13. Stress yang tidak terkawal dan berlanjutan adalah punca bagi 1001 jenis penyakit. Sukar untuk kita lari dari berbagai jenis tekanan fizikal, mental dan rohani kerana ia bolih timbul dimana2 saja. Tetapi kita bolih tangkis, atasi dan mengurus stress supaya ia tidak menimbulkan penyakit.

14. Kaedah utama mengawal stress ialah mengamalkan ibadah mengikut jadual dan arahan Allah - solat fardu dan sunat, baca quran, zikir dan selawat, puasa dan sedekah. Quran adalah satu mukjizat dan rahmat terbesar dari Allah dan didalamnya terdapat syifa iaitu penyembuh bagi segala penyakit. Baca quran setiap hari.

15. Senyum selalu, ucap salam kepada sesiapa kita bertemu, bersalaman mesra dan berkenalan, kawal marah, jangan menyakiti dan menghina orang lain, terima teguran, rasa tawaduk dan rendah diri. Terima segala jenis musibah dan ujian Allah sebagai ' qada' dan kadar Allah '

16. Exercise tubuh badan juga satu kaedah kurangkan stress. Pilih saja apa jenis exercise sesuai dengan caragaya hidup kita selama 30 minit asalkan berpeluh - berjalan kaki, jogging, tunggang basikal, pergi gym, treadmill, taichi, silat atau yoga.
Exercise hasilkan banyak khasiat kesihatan, menfaat dan kebaikkan bagi kehidupan sesorang; bantu kawal penyakit diabetes, darah tinggi dan serangan jantung dan angin akhmar.

17. Lakukan 'deep breathing exercise' dimana2 saja, sambil duduk atau berdiri; dipejabat atau dirumah ; dipejabat khusus setelah berjam2 buat kerja atau pandang komputer.
Duduk dikursi, pusingkan menghadap kebelakang atau kesudut. Sedut nafas melalui hidung sedalam2 dan hembuskan keluar perlahan2 melalui mulut sambil baca subhanalla dan lafaz istigfar. Ulang beberapa kali selama 5 - 7 minit.
Kaedah ini bolih meningkan bekalan oksijen sambil mengurangkan kabon dioksida dari otak menjadikan kita lebih segar dan lebih tenang.

18. Amalkan memeriksa buah dada sendiri waktu mandi untuk mengesan ketulan khususnya kanser payudara. Untuk periksa payudara kanan, angkat keatas tangan kanan dan guna tangan kiri untuk periksa. Ulang sebelah kiri. Juga rasa dan periksa celah ketiak untuk kesan ketulan. Picit puting jika ada keluaran lendir atau darah. Jika ada simptom2 tersebut terus jumpa doktor.

19. Buat ujian 'pap smear' khususnya wanita yang pernah melahirkan anak, yang mengalami lelehan keputihan , perdarahan selepas persetubuhan dan perdarahan lepas menopos. Ulang ujian setiap tahun. Ini bertujuan mengesan kanser pangkal rahim. Malah lebih baik dikesan sebelum jadi kanser.

20. Pantau berat badan. Sebaiknya jangan biarkan melebihi 60 kg. Memang mudah naik berat tetapi untuk menurunkan berat badan sangat sukar. Kawal makan khususnya gula dan karbohaidret. Lakukan exercise setiap hari.

21. Jadikan tabiat berjumpa doktor jika ada sesuatu kelainan dalam edaran haid . Buat scan peranakkan khususnya jika anda mengalami senggugut, perdarahan banyak, berpanjangan dan tak tentu masa atau merasai bonggol atau tumbuhan pada perut. Sila hubungi YJN untuk dapat temu janti buat scan peranakkan.
http://www.jabalnur.net/376648669

22. Amalkan makan multivitamins (saperti obimin atau lain), fish oil, kalsium dan vitamin C terus menerus sehingga akhir hayat. Jangan berhenti selepas bersalin. Jadikan ia satu tabiat dan amalan harian.
Makanan harian kita tidak dapat menampong keperluan vitamin untuk tujuan baik pulih tisyu dan organ penting dalam tubuh badan.
Keperluan vitamin dan logan meningkat selepas bersalin, penyusuan bayi dan lepas bedan. Wanita juga kehilang logam iron ketika haid.


23. Supplements. Makanan2 tambahan yang mengandungi berbagai unsor saperti antioxidants, fiber, kolegen, peptides dan amino asid banyak dijual dipasaran.
Saya sendiri mengambil extra virgin olive oil, grape seeds(mengandungi resveraterol untuk jantung dan otak), royal jelly dan honey dan habbatus sauda.

24. Jangan tanya saya 'Apa pantang selepas bedah atau lepas bersalin"
Tanya saya 'Apa yang baik dimakan waktu pemulihan?'
Pertanyan kedua lebih wajar dan positif serta proaktif.


Semoga Allah berkati hidup kita dengan keteguhan iman, kesihatan badan dan murah rezeki yang halal. Serta kejayaan dan kebahagian hidup didunia dan akhirat. Aamin.

-------------------------------------------------------------------------------

Jom sama-sama kita jaga kesihatan diri dan famili.

"MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT"

Terima kasih buat Dr Hamid Arsyad atas nasihat yang amat berharga ni.

Terima kasih kepada anda yang sudi baca sampai habis perkongsian ini.

Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak mampu mengubah cara hidup kita kepada yang lebih baik.

Jika anda rasa perkongsian ini amat bermanfaat, jom sama-sama kita kongsikan kepada wanita yang lain untuk kebaikan bersama.

Sehingga berjumpa lagi,salam sayang buat semua.

Wassalam.








6 Sebab Badan Kita Perlukan Supplement Untuk Kesihatan


Assalamualaikum.

Ramai orang samakan supplement dengan ubat.Jadi kalau tak sakit tak perlu la ambik supplement.

Sebenarnya pandangan ni tidak benar kerana supplement dan  ubat adalah TIDAK SAMA.

Ubat perlu diambil semasa sakit untuk merawat penyakit manakala supplement boleh diambil bila-bila masa terutamanya sebelum sakit untuk mencegah sebarang penyakit.

Pesanan Prof Dr Muhaya berkenaan kesihatan :




Kenapa kita perlu ambik supplement?





6 Sebab Badan Kita Perlukan Supplement



1.Vitamin dari makanan tidak mencukupi.

Dalam sesetengah situasi,badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan.

Contohnya,vitamin C dan vitamin E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.

2.Buah-buahan & sayur-sayuran kurang berkualiti.

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam diatas tanah yang tidak subur mengandungi bahan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayur dari tanah subur.

Racun perosak,racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.

3.Zat makanan yang mudah hilang.

Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan,penyimpanan dan penyediaan.
Contohnya vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa memasak.

4.Pengambilan ubat-ubatan.

Pengambilan pil penahan sakit,laksatif,ubat-ubatan,alkohol dan antibiotik boleh menganggu penyerapan zat makanan.

Amalan diet yang tinggi kafien,lemak,gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan yang dicadangkan.

5.Makanan yang tidak seimbang.

Makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang dicadangkan.




6.Gaya hidup

Gaya hidup masakini dengan kehidupan yang sibuk,jarang memasak dirumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandungan bahan kimia.

Bagi yang bekerja,makanan tengahari selalunya diluar dan hidangan malam disediakan seringkas mungkin,maka pengambilan makanan seimbang kadangkala tidak dititikberatkan.

Jom...MENCEGAH KAN LEBIH BAIK DARI MERAWAT.

Mulakan hari ini.Jagalah kesihatan yang ada sebelum terlambat.

Alhamdulillah saya dah pun bermula bersama Shaklee.

Anda bila lagi?




Salam sihat,
Nurul
013.4420.637


7 Langkah Mudah Tampal Lencana Sekolah Anak-Anak


Assalamualaikum.

Saya doakan semua pembaca blog Amnurhuda sentiasa didalam rahmat Allah selalu.

Tak lama lagi sessi persekolahan 2017 bakal bermula.Pastinya ibubapa sibuk menyiapkan persiapan anak-anak kan,terutamanya yang baru nak melangkah masuk ke tahun satu dan juga ke tingkatan satu.

Sama macam saya ada yang baru nak melangkah masuk ke darjah satu,dan yang kakak akan memulakan persekolahan tahap menengah di tingkatan satu.

Saya rasa semua persiapan dah siap untuk anak2,yuran dan buku2 pun dah setel.

Sekarang ni masa untuk membalut buku2 teks (bagi anak2 yang dah dapat buku teks) dan juga masa untuk ibu2 menampal lencana kat baju dan tudung anak2.

Dah buat ker? Alhamdulillah saya baru setel.

Ni kali pertama saya buat cara ni.

Sessi yang lepas saya jahit tangan je lencana sekolah.

Kalau ada ibu2 yang belum tampal lencana anak tu boleh la cuba cara ni.Lebih mudah dan cepat sikit.


7 langkah mudah tampal lencana



Langkah Pertama :

Sediakan bahan2 untuk menampal lencana 

-Lencana (wajib la kan )
-Gam UHU
-Kad Manila
-Sapu tangan yang dibasahkan (saya pakai spray je)






Langkah ke dua :

Letakkan kad manila didalam poket atau di bawah tudung supaya gam tidak melekat dibahagian bawah





Langkah ke tiga :

Letakkan gam UHU di sekeliling lencana(bahagian belakang ye)




Langkah ke empat :

Ok..lekatkan lencana yang telah digamkan di tempat yang di tetapkan.




Langkah ke lima :

Kemudian,letakkan sapu tangan yang dibasahkan tadi dan seterika diatasnya.Waktu ni sedikit asap akan keluar sebab sapu tangan basah kan.

Tapi tak pe iron pelan2.



Langkah ke enam :

Dah iron,alihkan sapu tangan tadi perlahan2





Langkah ke tujuh :

Taraa...dah siap tampal lencana.



Hmmm dah siap pun kan.Ha esok dah pergi sekolah dan dapat jadual boleh la tolong susun buku anak2 pulak.

Boleh baca kat link dibawah macammana nak susun buku2 anak agar memudahkan mereka untuk kelas jadual harian.


Mesti anak2 suka.Cuba la ye.

Terima kasih sebab sudi baca perkongsian kali ini.

Selamat menyambut tahun baru 2017.










Testimoni Set Hamil Shaklee


Assalamualaikum.

Bagi ibu hamil yang pernah mencuba Set Hamil Shaklee pasti akan meneruskannya sehingga selepas bersalin.

Ini kerana mereka berpuas hati dengan kebaikan yang mereka rasainya hasil menggunakan Set Hamil Shaklee.

Saya sendiri pun mula menggunakan Set Hamil Shaklee pada kandungan yang ke4.

Alhamdulillah saya sendiri rasa lebih sihat dan bertenaga.Banyak masalah2 ketika hamil yang saya lalui ketika kehamilan sebelum ini berjaya saya atasi ketika kehamilan ke4.


SET HAMIL SHAKLEE

Alhamdulillah Allah temukan saya dengan supplement Shaklee sebelum kehamilan ke4.

Hari ni saya juga nak share perasaan gembira dan puas hati ibu2 hamil yang lain setelah mereka gunakan Set Hamil Shaklee.

Belum cuba belum tahu apa yang bestnyer.Nak tahu kena la cuba dulu yer.

Sekarang jom kita tengok apa kata ibu2 hamil yang dah pun merasai kehebatan Set Hamil Shaklee dalam menyelesaikan masalah2 yang dialami ketika kehamilan mereka.




Hb semakin cantik










Masalah Morning Sickness









Masalah kulit,hb rendah dan sakit gigi






Lebih Bertenaga












Sakit belakang dan sengal2 semakin hilang





 Lebih sihat dan berseri-seri





Dah baca kan..terima kasih kerana sudi baca sampai sini.

So..kalau anda adalah salah sorang ibu hamil dan anda juga ada mengalami masalah2 macam mereka diatas,jangan la segan2 untuk contact saya dan cuba Set Hamil Shaklee untuk menyelesaikan masalah anda.

Jangan biarkan sebarang masalah ketika hamil berlarutan kerana ianya akan memberi kesan kepada kandungan kita.

Berilah kesihatan yang terbaik buat anda dan baby.Anda jaga kesihatan anda bermakna anda jaga kesihatan baby dalam kandungan anda juga.

Saya doakan semoga dipermudahkan segala urusan ibu2 hamil termasuk anda yang membaca ni(kalau anda sedang hamil)di sepanjang kehamilan anda sehingga selepas kelahiran.

Hubungi saya jika anda ingin mencuba Set Hamil Shaklee ok.


Salam sihat
Nurul
013.4420.637


Topik berkaitan kehamilan:

Supplement Terbaik Untuk Ibu Hamil

Bolehkah Ibu Hamil cabut Gigi?

Gigi Berdarah Ketika Hamil

Atasi Masalah Ketika Hamil

Aduhh...sakitnya pinggang

Atasi HB Rendah Ketika Hamil


Bestnyer Minum Air Gula Ketika Hamil


3 Sebab Pentingnya Supplement Buat Ibu Hamil.



Kepentingan Kalsium Ketika Hamil



Kalsium adalah salah satu unsur penting yang harus ada dalam menu makanan ibu hamil.


Sepanjang tempoh kehamilan,terutamanya pada trimester kedua dan ketiga.

Antara lain kesan kekurangan kalsium adalah

1.Masalah kekejangan kaki
2.Pertumbuhan tulang janin yang tak sempurna
3.Pertumbuhan bayi terganggu
4.Sakit gigi & gigi rapuh
5.Insomnia ( susah tidur)
6.Osteoporosis



Manfaat Kalsium untuk Ibu Hamil




1. Mencegah Osteoporosis (kerapuhan tulang)

Diusia kehamilan 6-9 bulan ibu hamil memerlukan kalsium yang sangat banyak kerana janin dalam proses pembentukan rangka.

Proses ini akan mengambil kalsium dari ibu hamil.Bila kalsium yang diperlukan tidak mencukupi,proses ini akan menyerap kalsium yang ada pada tulang dan akan menyebabkan osteoporosis pada siibu.

Jadi,ibu hamil perlu tingkatkan kalsium samaada denga minum susu tinggi kalsium atau supplement kalsium.

2.Menjaga kesihatan ibu dan janin

Kalsium yang cukup dapat melindungi ibu hamil dari masalah praeklamsia iaitu tekanan darah tinggi.

Kalsium juga dapat melindungi janin dari risiko cacat fisik,pembentukan gigi yang baik dan sihat,pembentukan sistem pembekuan darah yang normal,pembentukan jaringan jantung,otot dan sistem saraf,membantu perkembangan tulang bagi janin.

Kalsium juga membantu memberi kekuatan kepada ibu hamil terutamanya ketika usia kandungan telah masuk 6 bulan keatas.Keadaan perut yang semakin besar ,keperluan kalsium janin juga semakin bertambah dan tulang ibu hamil terpaksa menampung beban yang cukup berat.

Keadaan ini akan membuatkan ibu hamil mengalami sakit pinggang ataupun kekejangan kaki.

3.kalsium menjaga kesihatan jantung

Kalsium yang mencukupi akan memelihara kesihatan jantung secara alami termasuklah mencegah terjadinya hipertensi dalam kehamilan. 

Ibu hamil boleh dapatkan sumber kalsium yang baik dengan pengambilan susu dan lain2 produk tenusu seperti bijirin yang diperkaya dengan sumber kalsium,soya,yogurt dan keju.




Selain sumber kalsium diatas,ibu hamil juga digalakkan untuk mengambil pil kalsium yang menyediakan sumber kalsium yang mencukupi untuk ibu dan bayi.

Pilihan Kalsium Terbaik

Dan bagi saya Ostematrik adalah pilihan yang terbaik untuk dapatkan sumber kalsium yang mencukupi.

Ostematrik Shaklee dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari laut mati,mengandungi kalsium,magnesium,fosforus dan vitamin D,zink,kuprum,manganes dan boron.





Nutrien2 ini perlu diambil bersama-sama untuk penyerapan oleh tubuh dan menghalang endapan sesetengah mineral.

Tahukah anda...





Manfaat Ostematrik Shaklee


1.Membantu dalam menguatkan tulang dan gigi yang sihat.

2.Mengelakkan penyakit osteoporosis

3.Memperbaiki kekejangan dan kebas

4.Meringankan stress

5.Melegakan sakit ketika haid

6.Membantu melegakan sembelit

7.melegakan sakit2 sendi

8.Membantu masalah migrain

9.Mengatasi masalah susah tidur.



Kesimpulannya kalsium memang penting dalam menu harian kita apalagi ibu hamil yang terpaksa berkongsi kalsium dengan bayi dalam kandungan.Lagi2 la lebih memerlukan kalsium dengan kuantiti yang lebih banyak.


Topik berkaitan Ostematrik Shaklee :


1.Ostematrik untuk ibu hamil

2.Kurangkan sakit pinggang dengan Ostematrik Shaklee

3.Atasi migrain dengan Ostematrik Shaklee




 

Disclaimer I

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer II

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared and managed by Zulfae Solution